donderdag, 24 augustus 2017 19:17

Nieuw bij Vitesse'63: trainer Ben Batterink

Wie ben je?
Ben Batterink, geboren op 30 november in het jaar 1964 (een goed wijnjaar !). Na wat omzwervingen beland in het dorpje Alteveer – onder de rook van Hoogeveen. Maar wel in de gemeente De Wolden, evenals Koekange. We zijn dus dorpsgenoten……….. Getrouwd met Johanna en samen hebben we 3 prachtige dochters: Noëlle, Romy en Valérie. De oudste twee zijn verwoed voetbalsters. Ze zijn niet weg te slaan bij de dames van VVAK. De jongste rijdt paard, vandaar dat ik ook nog in bezit ben van een stuk land met pony’s/paarden………… (wat een werk heb je ervan…. Pfffff)
Wat doe je?
Ik werk al jaren bij het Alfa-college – een schoolinstelling voor Middelbaar beroepsonderwijs. Op de locaties Hardenberg en Groningen in de functie van opleidingsmanager en in Hoogeveen als projectleider Ondernemerschap en docent ondernemen/financiën. Trainer/coach (voetbal) en management is niet te combineren in tijd, vandaar de keus om als docent verder te gaan. Naar alle tevredenheid! Naast mijn werk heb ik nog vele hobby’s. De grootste is wel het voetbal en dan vooral mijn eigen trainerschap. Vitesse’63 komt op nr. 1 en al de andere clubs (Ajax, Feijenoord, PSV, PEC Zwolle, ….. ) zijn niet meer belangrijk. Naast het voetbal houd ik van vele sporten. Hardlopen en wielrennen doe ik actief. Verder heb ik een brede interesse in beleggen, economie en politiek. En ook een dierenliefhebber. Helaas heeft een dag maar 24 uren…..
Hoe ziet je voetbalcarriere er tot nu toe uit?
Opgroeiende in Zuidwolde speelde ik bij ZZVV. In mijn studie te Groningen ben ik bij The Knickerbockers terecht gekomen (in een half jaar tijd van een bierploeg -het 11e- naar het 4e naar het 2e naar het 1e). Na de studie ben ik in Friesland beland, waar ik speelde bij VVI (Idskenhuizen – 3e klasser). Toen ik ging wonen en werken in Hoogeveen ben ik weer bij ZZVV-1 gaan spelen. Inmiddels woonde ik alweer jaren in Alteveer toen ik in mijn nadagen toch nog de overstap maakte naar VVAK-1. Daar heb ik nog leuke ‘partijtjes’ tegen Vitesse ’63 uitgevochten. Toen ik bij mijn 40 jaar bedankte voor het 1e elftal van VVAK (en lager wilde spelen), raakte ik in mijn 4e wedstrijd onherstelbaar geblesseerd: afgescheurde knieband. Voetballen was toen ‘einde verhaal’. En dan zoek je je heil in het trainersvak, omdat het voetbalspelletje natuurlijk fantastisch is. Ik houd ervan een team en individuele voetballers beter te maken. Ik ben ambitieus en wil daarom winnen, maar vergeet hierbij niet dat ‘we’ slechts amateurs zijn en voetballen voor ons plezier. Vaak gaan prestatie en plezier samen…… Hoewel ik me afvraag wat eerder komt: leidt plezier tot prestatie of leidt prestatie tot plezier? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen………….. Ik heb het trainersvak uitgeoefend bij SV Pesse-1 (zaterdag), VV Avereest-1, Erica ’86-1 en HZVV-1 (als assistent-trainer).
Waarom kies je er voor om bij Vitesse’63 te gaan trainen?
Vitesse’63 is een dorpsclub. En dat ligt me wel. Hoewel ik de professionele cultuur bij een hoofdklasser (HZVV) ook prettig ‘werken’ vind. Een stukje professionalisering leidt vaak tot beter resultaat. Dus daar zal ik zeker naar streven. Vitesse’63 is vooral een familiaire club. Ik hoop dat heel Koekange en omstreken het eerste elftal zal toejuichen en steunen. Ik houd van ‘reuring’ en hoop dat de publieke opkomst hoog zal zijn.
Wat verwacht van Vitesse’63 en het komende seizoen?
Ik heb in het ‘voorseizoen’ al 2 keer met de groep mogen trainen. En aansluitend een oefenwedstrijd tegen Jubbega gespeeld. De spelers zijn van goede wil, maar ik merk ook wel dat bij velen het voetbalplezier belangrijker is dan het resultaat. Toch denk ik dat bij het vlaggenschip het in eerste plaats om het resultaat moet gaan. En daar ga ik dan ook voor. Ik heb in de oefenwedstrijd gezien dat vele spelers ‘achteruit’ lopen in plaats van vooruit. Dat zal met het afgelopen seizoen te maken hebben: degradatie. Mijn taak is om iedereen weer vertrouwen in zichzelf en elkaar te zien krijgen. Het verschil was in de oefenwedstrijd al te zien: in de 1e helft naar achteren lopen, inde 2e helft druk naar voren. Dus dat gaat de goede kant op. Maar dat zal niet zonder slag of stoot gerealiseerd zijn. Dus we moeten in de voorbereiding flink aan de bak. Mijn verwachting voor het komende seizoen is moeilijk aan te geven. We zijn in de 4e klasse ingedeeld bij polder- en Friesland-ploegen. Ik ken daar het niveau onvoldoende. Maar ik ga van ons eigen kracht uit. En als iedereen de ambitie en strijdvaardigheid heeft om een prijs te pakken (tenminste een periodetitel), dan moeten we ver kunnen komen. Toch is de selectie er niet sterker op geworden door het vertrek van twee bovengemiddelde spelers. Anderzijds staan vaak ‘anderen’ weer op om de kar te gaan trekken. We moeten het met elkaar doen. Zonder zogenaamde vedettes.
Wil je verder nog iets kwijt?
Ik hoop dat we MET ELKAAR een mooie tijd tegemoet gaan. Zowel in plezier als in prestatie. Ik heb daar alle vertrouwen in. Ik verwacht dat we daar als team alle steun voor krijgen. In ieder geval is bestuur en technische staf/begeleiding op orde. En zullen we samen werken aan het hoogst haalbare resultaat.

BenB1