donderdag, 13 oktober 2016 20:33

Kan een keeper een bijna foutloze wedstrijd keepen?

Geschreven door  Martin Keizer

Zaterdag 8 oktober jl. vertrok Vitesse’63 3 richting Genemuiden, om daar te voetballen tegen SC Genemuiden 9. Uitgaande van de stand, zou dit wel eens een zware wedstrijd kunnen worden. Genemuiden stond enkele plaatsen hoger in de lijst dan Vitesse’63 en een aantal goed getrainde vaste krachten konden niet aanwezig zijn. Zo is Patrick Vos nog herstellende van een zware enkelblessure (of valt het toch mee?), Geert Bakker en Bernold Zantine moesten werken van hun baas, Henk Rik van Dijk was verhinderd en Warner van Dijk had iets met het circus. Wat dit laatste inhield is schrijver van dit epistel overigens niet bekend.

Om toch voldoende spelers te kunnen opstellen en in ieder geval 11 tegen 11 te kunnen voetballen, werd gebruik gemaakt van enkele gastspelers uit andere elftallen (waarvoor namens het 3e onze dank). Één speler lijkt een vaste waarde te worden van dit bijzondere, kleurrijke en gezellig team, omdat hij regelmatig het bal achter de keeper van de tegenstander weet te plaatsen: Jaron Guichelaar. Patrick heeft in Jaron er inmiddels een geduchte concurrent bij als het gaat om een basispositie in de aanval. Het rendement van Jaron ligt hoger op basis van kansen en afronding. Bij Patrick ligt daarentegen het aantal gecreëerde kansen fors hoger... Het is aan trainer Freek Nijmijer om bij terugkeer van Patrick de juiste man op de juiste positie op te stellen, wat hem ongetwijfeld nog enige hoofdbrekens zal kosten.

Ook nu tegen Genemuiden wist Jaron, na een mooi opgezette aanval met vloeiende combinaties via meerdere spelers van Vitesse’63, de bal fraai in het doel te werken. Zou het vandaag dan toch lukken om de 3 punten eindelijk uit Genemuiden mee te nemen naar Koekange? Al snel bleek dit helaas een illusie. Genemuiden was namelijk vele malen sterker en Vitesse’63 kon niet meer de prachtige combinaties opzetten en de vrije man vinden.

Even leek het erop of Freek daarom een tactische wissel doorvoerde om het tij te doen keren. Evert Jan van Butzelaar werd in de 2e helft gewisseld. Het bleek echter een wissel ten gunste van Freek zelf. Freek had namelijk de vlaggenstok zelf ter hand genomen in de 2e helft, maar bleek zich al vrij snel te hebben verstapt langs de zijlijn. Omdat Freek een week later nog zijn fraaie traptechniek en overzicht wilde demonstreren bij “Walking Footbal”, wilde hij geen enkele risico nemen en droeg de stok over aan Evert Jan. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Genemuiden met 3-1.

De lezer vraagt zich nu vast af waar de titel boven dit stukje dan op slaat. Welnu, wat Tinus Pool (onze keeper, mocht u dit niet weten) liet zien in deze wedstrijd was van een ander niveau. Of beter gezegd, van een andere planeet. Weergaloze reddingen op afstandsschoten, heer en meester bij hoekschoppen in het doelgebied, onverslaanbaar bij 1 tegen situaties en als een Speedy Conzales (voor de jeugdige lezers, google ff) uit het doel komen om een lange bal tijdig te kunnen wegwerken. Het was jammer dat er geen opnames werden gemaakt om in herhaling te kunnen zien hoe subliem de reddingen van Tinus waren.

De aanvallers van Genemuiden werden er zodanig moedeloos van, dat frustraties onderling niet konden uitblijven. Soms leek het erop dat Genemuiden maar geen aanval meer opzette en de bal maar rondspeelden omdat het eindresultaat vaststond: Wel een doelpoging, maar geen goal. In het veld liepen spelers van Vitesse’63 zelf na een spaarzame aanval al niet meer hard terug omdat Tinus toch alles wel tegen hield. De eindstand was 3-1, maar gezien de kansen van Genemuiden had de eindstand ook zomaar 10-1 kunnen zijn

Waarom dan bijna foutloos vraagt de lezer zich nu af. Welnu, af en toe werd de bal te lang vastgehouden i.p.v. snel uitschieten of –werpen om toch een kansje te kunnen afdwingen. Zo zijn er altijd verbeterpuntjes te vinden. Zelfs voor de man van de wedstrijd: Tinus Pool.

K. Nitram

P.S.

Om een indruk te krijgen hoe weergaloos onze keeper stond te keepen; google op “Best 50 goalkeeper saves in football”. Zonder overdrijven had onze keeper Tinus, zoals hij vandaag keepte, daarin niet misstaan.

Laatst aangepast op donderdag, 13 oktober 2016 20:34