maandag, 15 april 2019 11:16

Prewest Walking Football Toernooi bij Vitesse ’63 doorslaand succes

Geschreven door  Jos Kok

Het is 12 april 2019 om 8.00 uur ’s morgens en er wordt door de leden van de Vitesse ’63 Old Stars, geholpen door een grote groep vrijwilligers van de club, al hard gewerkt om alles in orde te krijgen voor de verwachte invasie van ruim 200 Walking Footballers die later op de dag het sportpark over gaan nemen.
Luuk Vos is dan al weken in de weer om overal publiciteit te scoren voor dit toernooi en voor het Walking Football in het algemeen. Dat is een groot succes. Voorafgaand aan het toernooi hebben we in alle relevante kranten gestaan en op de toernooidag zelf is de Stentor, de Meppeler en RTV Drenthe aanwezig.
De veldjes liggen er dan al weer top bij door het werk van Henk Boers, Lucas Donker, John van Dijk en Freek Nijmeijer.

wf 1


In de kantine hebben Wout, Wilma en Femmie alles al onder controle. Intussen heeft Roelie de geluidsinstallatie getest en OK bevonden. Jannes en Trevor zijn al druk bezig om het programma in orde te krijgen en te zorgen dat de uitslagen voor eenieder direct beschikbaar zijn. Ook de EHBO heeft zich dan al gemeld en we hopen natuurlijk dat met name zij een hele rustige dag zullen krijgen.
Tenslotte wordt er voor gezorgd dat ook de inwendige mens goed verzorgd wordt. De teamleden van Vitesse ’63 Old Stars zijn in wisselende samenstelling druk bezig om meer dan 400!!! Broodjes te smeren.

wf1 1


Het blijkt dat we niets te vroeg zijn begonnen want rond 11.00 uur melden zich reeds de eerste teams op het sportpark van Vitesse ’63 in Koekange afgelopen vrijdag. Traditioneel zijn dat de Suri Old Stars uit de provincie Groningen. Balvaardige jongens met een gave techniek. Ruim een uur later zijn er ca. 200 actieve voetballers van 55 jaar en ouder aanwezig op het tweede Prewest Walking Football toernooi in Koekange.
De sfeer zit er meteen goed in. Aangezien Walking Football nog echt groeiende is en er geen reguliere competitie wordt gespeeld zien veel spelers elkaar op de toernooien waarvan er elke maand wel een aantal wordt georganiseerd. Dat schept een band zo te zien. Op het gezellige terras bij Vitesse ’63 worden de laatste ervaringen tussen de teams gedeeld.
Vitesse ’63 Old Stars neemt met twee teams deel aan het toernooi. Trainer Jannes Hofsteenge heeft voor vandaag de volgende teams samengesteld.
Vitesse ’63 Old Stars 1 bestaat uit : Roel Gritter, Cor Koppenol, Martin Appelhof, Roelof Heuvelman, Albert Schipper, John van Dijk en Henk van de Berg.
Vitesse ’63 Old Stars 2 bestaat uit: Lex Kruger, Roelof Hummel, Luuk Vos, Hans Graler, Jan Pinxterhuis en Bert Taverne
Vorig jaar wonnen we het eigen toernooi. Wij vinden dat je dat niet elk jaar zou moeten doen en ook een andere club de eer moet laten. Wanneer de teams echter op het veld staan is die nobele gedachte altijd weer ver weg. Dan gaat het toch altijd maar weer om twee dingen: mooi voetbal spelen en willen winnen!!!
Om 12.15 uur opent Jannes Hofsteenge het toernooi. Er zijn twintig teams aanwezig uit 5 provincies. Een mooi succes en een bewijs dat Walking Football echt groeiende is. Wat Jannes betreft is de ambitie voor het volgend jaar 24 clubs met een groter aantal clubs uit de provincie Drenthe. Ook geeft hij aan dat het aantal scheidrechters (in dit geval opgeleid als spelleider Walking Football) ook groeit. Van de 6 aanwezige scheidsrechters hebben 5 deze opleiding gehad.
Dan is het snel naar de kleedkamer en daarna het veld op om de warming up te doen. Een belangrijk onderdeel van Walking Football! Op deze leeftijd moeten de spieren goed voorbereid worden op de te leveren inspanning.
Om 13.00 uur exact start het toernooi. Er wordt gespeeld in 4 poules van 5 teams. Op elk van de veldjes wordt met passie en veel inzet gespeeld. Het blijkt ook nu weer dat Walking Football veel meer is dan een beetje wandelen en tegen een bal schoppen. Het niveau stijgt. Zo maar even winnen is er eigenlijk niet meer bij. Het gaat om goed positiespel, de bal snel inspelen en effectief afronden. Het is veel intensiever dan men denkt. Het overgrote deel is mannen en het blijven jongens. Dus ze willen winnen en als het niet loopt krijgt ook bij het Walking Football de scheids de wind van voren. Maar meestal wel met een knipoog.
Over het algemeen zijn de twee teams van Vitesse ’63 Old Stars die Jannes samenstelt aardig aan elkaar gewaagd.
Uitgerekend op het eigen toernooi krijgt Vitesse ’63 Old Stars 1 de zaken maar niet op orde. De posities worden niet goed ingevuld maar ook vooral niet goed gehouden. De nauwkeurigheid met de passing is er niet en men kan elkaar gewoon moeilijk vinden. Druk zetten en scoren wordt daarmee lastig terwijl de tegenstanders elk gaatje in de defensie wel weten te benutten. Het resultaat is dat de eerste wedstrijd in de poule tegen Fc Emmen met 2-1 verloren gaat. Daarna bindt IJVV Vitesse ’63 Old Stars 1 aan de zegekar met 3-0. Ook Rohda Raalte (2-0) en sc Heerenveen (3-1) blijken te sterk.
Het resultaat is een laatste plaats in de poule. Dat zijn we niet gewend maar uiteindelijk maakt tegenslag alleen maar sterker. Tenslotte speelt Vitesse ’63 tegen de Griffioen om de plaatsen 19 en 20! Gelukkig werd deze wedstrijd gewonnen.

wf2 1

Vitesse ’63 Old Stars 2 heeft de zaken beter voor elkaar. Posities worden goed ingevuld en, misschien nog belangrijker, goed gehouden. Hierdoor kan elke zone goed verdedigd worden en kan snel een goede aanval opgebouwd worden via snelle combinaties. Pec Zwolle is hier als eerste het slachtoffer van. Voordat ze goed en wel in de gaten hebben aan welk toernooi ze deelnemen staat het al 6-0 voor Vitesse ’63 Old Stars 2. Daarna wordt HZVV 2 aan de zegekar gebonden met 2-0. Tegen FC Emmen 1 heeft Vitesse ’63 Old Stars 2 het een beetje lastig met de afronding. Positiespel en combinaties zijn wel goed alleen het scoren blijkt lastig. We komen met 1-0 voor maar in de laatste minuut weet Emmen toch tegen te scoren. Dus 1-1. De laatste wedstrijd tegen Bedum is ook niet makkelijk maar uiteindelijk wordt het 2-1 voor Vitesse ’63 Old Stars 2 en daarmee veroveren we de eerste plaats in de poule.
Na de poulewedstrijden spelen de winnaars van de poules om de plaatsen 1 tot en met 4 en de overige teams spelen nog een plaatsingswedstrijd. De poule winnaars zijn Twenterand, ’t Harde, Sc Heerenveen en Vitesse 63 Old Stars 2. Twenterand speelt tegen sc Heerenveen en wint deze wedstrijd met 2-0. Wij moeten tegen ’t Harde. Een beetje een “Angstgegner” van ons. Misschien dat we om die reden extra gemotiveerd zijn. We komen met 1-0 achter maar op inzet weten we de achterstand om te buigen in een 2-1 winst en daarmee staat Vitesse ’63 Old Stars 2 in de finale tegen Twenterand.
De strijd om plaats 3 en 4 tussen ’t Harde en Heerenveen wordt door ’t Harde gewonnen met 2-0. De finale tussen Twenterand en Vitesse ’63 Old Stars 2 wordt een onvervalste kraker. Uiteindelijk wint Twenterand verdiend met 1-0 en wordt daarmee winnaar van het toernooi.
De posities 5 tot en met twintig zijn als volgt verdeeld: GEO Garmerwolde, Regge United, Rohda Raalte, Pec Zwolle, Suri Old Stars 2, IJVV IJsselmuiden, Fc Emmen 1, HZVV 1, SV Bedum 2, SV Bedum 1, SV Dedemsvaart, FC Emmen 2, HZVV 2, Suri Old Stars 1, Vitesse ’63 1 en de Griffioen.
Een ranglijstje is mooi en uiteindelijk zit winnen toch een beetje in onze genen maar in de nazit blijkt weer dat het gaat om het plezier dat eenieder heeft om met elkaar en tot op hoge leeftijd (de oudste deelnemer was 84!!!) het spelletje te kunnen spelen waar we allemaal toch een beetje aan verslaafd zijn.
We kunnen met zijn allen terugkijken op een heel mooi toernooi. Gelukkig geen ongelukken en met heel veel complimenten van de deelnemers. En op naar ons derde Prewest Voorjaarstoernooi in 2019.

Verslag Jos Kok