woensdag, 12 juni 2019 21:35

Vitesse’63 Old Stars en de Almelo City Cup

Geschreven door  Jos Kok

Donderdag 6 juni om 8 uur verzamelen zich 11 spelers van Vitesse ’63 Old Stars op het  parkeerterrein bij de kantine om naar Almelo te gaan. Daar zal op 6 en 7 juni de strijd om de Almelo City Cup plaats vinden in het stadion van Heracles. Mooi om te zien dat bijna de gehele actieve selectie aanwezig is.

Om 10.00 uur vindt de officiële opening plaats van het toernooi. En het is voor schrijver dezes toch wel mooi om als “buitenstaander” samen met Roel Hummel de vlag van Vitesse ’63 het stadion in te mogen dragen. Een vlag overigens die in 1963 is gemaakt door mevrouw Van Dijk – Lopers de moeder van onze sterkhouder op het middenveld John van Dijk.

acc2019

Na de openingsceremonie werden van alle teams foto’s gemaakt in het Polman stadion. Na de foto sessie kon het toernooi beginnen.

In totaal deden er dit jaar 40 teams aan het toernooi mee uit landen als België, Duitsland, Schotland, Frankrijk, Engeland en natuurlijk Nederland. Voor het eerst had men besloten om een competitief en  een recreatieve competitie te organiseren met elk 20 teams. De donderdag werden er 3 poulewedstrijden gespeeld van 20 minuten en vrijdag werd er afhankelijk van de positie in de poule op basis van 5! wedstrijden van een kwartier gespeeld om de definitieve positie. Dat betekende dus in totaal 8 wedstrijden in twee dagen. Een zware klus.

acc22019

Wij hadden op beide competities ingeschreven met een team. Voor de competitie bestond het team uit John van Dijk, Luuk Vos, Hans Graler, Jos Kok, Freek Nijmeijer en Jeene Keizer die op de vrijdag vervangen werd door Jannes Hofsteenge.

Voor de recreatieve competitie bestond het team uit Lex Kruger, Jan Pinxterhuis, Martin Appelhof, Albert Schipper, Roel Hummel aangevuld met diverse spelers van andere teams op de donderdag en Cor Koppenol op de vrijdag.

Henk van de Berg was beide dagen aanwezig als non playing captain van beide teams.

De recreatieve competitie; de poule wedstrijden.

Het team voor de recreatie maakte een swingende start op de donderdag. In de poule wedstrijden werd er goed georganiseerd en fanatiek gespeeld. Men zat kort op de bal en wist het net ook met grote regelmaat te vinden. Dit resulteerde in een (knap) 1-0 verlies tegen Wiltshire (die eigenlijk te goed zijn voor de recreatieve competitie!!). Daarna volgde een regelmatige 2-0 overwinning tegen Gold Stars Almelo 2 en tenslotte werd Ardler WF Club uit Schotland aan de zegekar gebonden met 3-1. Dit betekende dat Vitesse ’63 Old Stars in deze competitie mee ging doen om de plaatsen 1 t/m 8. Een mooi resultaat.

De competitieve competitie; de poule wedstrijden.

Dit was toch wel een sterke poule. Fitte spelers waarvan een aantal spelers betaald voetbalervaring meebrachten. Allemaal mannen die een balletje konden stoppen, vasthouden en weer strak door konden tikken.
Wij begonnen tegen Gold Stars Almelo 1. Ons team stond direct weer goed. Er werd mooi gecombineerd en gezocht naar kansen. Die kwamen er ook en uiteindelijk was de eindstand 1-0 voor ons. Een mooi begin. De volgende wedstrijd werd tegen Senior Army Genk gespeeld. De Belgen liggen ons niet zo qua voetbal. Ze spelen vrij fors walking football waarbij veel op de man wordt gespeeld. Echter daar lieten we ons niet door intimideren. We combineerden er lustig op los en hielden de zaak achter gewoon goed dicht. De kansen waren eigenlijk goed verdeeld maar beide partijen kwamen niet tot scoren zodat het uiteindelijk bij 0-0 bleef.
De laatste wedstrijd was tegen Bayer Leverkusen 1. Tja een andere categorie. Relatief jong en met veel ervaring met voetballen op hoog niveau (oa tweede Bundesliga!!). De Belgen waren met 7-0 de boot in gegaan tegen deze jongens dus wij waren er op gebrand om ons zo maar niet te laten slachten. En dat begon prima. We stonden al snel met 1-0 voor! Toch bleek het moeilijk om dit vast te houden en werd het door wat onachtzame momenten bij ons 3-1 voor de Duitsers. Toch wisten we weer terug te komen tot 3-2. En toen besliste de scheidsrechter het duel door een glaszuivere sliding van onze laatste man (niveau schaar van Wim Suurbier) te bestraffen in plaats van daarvoor te applaudisseren. Met één man minder lukte het niet meer en we gingen uiteindelijk met 5-2 de boot in. Jammer maar overall heerste toch een goed gevoel over de prestatie in deze zware poule. Het betekende ook dat we de volgende dag om de plaatsen 9-20 zouden spelen.

acc32019

Na de wedstrijden zijn we naar Preston Palace gegaan. Einde dag hebben we onze jaarvergadering gehouden waarna we heerlijk zijn gaan eten. ’s Avonds was de wedstrijd Nederland – Engeland om de Nations League en daar hebben we met zijn allen naar zitten kijken. We hadden nog wat community singing van de Engelsen verwacht maar die waren na de verlenging opeens erg rustig.

Daarna nog een biljartje gelegd en toen was het weer tijd om het moede hoofd te ruste te leggen.

De recreatieve competitie; de plaatsingswedstrijden.

Wat er die avond in Preston Palace is gebeurd zal wel altijd onduidelijk blijven maar De Vitessenaren die op vrijdag de plaatsingswedstrijden speelden in de recreatieve competitie waren volstrekt onherkenbaar. De posities werden niet gehouden, het fanatisme was weg, de tegenstanders werden niet goed gedekt en de afwerking was zelfs geheel afwezig. Echt niet te filmen.
Uiteindelijk resulteerde dit in een serie wedstrijden waar we als Vitesse ’63 Old Stars geen vuist wisten te maken. Tegen Wolfsburg werd verloren met 4-0. Daarna werd van KVVE Massemen 2 (overigens de latere winnaars van de recreatieve competitie) met 4-0 verloren. Zelfs fc Twente 2 bleek te sterk. De Uitslag werd ook 4-0. Heel consequent allemaal maar toch niet wat we van Vitesse ’63 Old Stars gewend zijn.
Voor de definitieve plaatsing volgden nog twee wedstrijden maar toen begonnen ook de krachten weg te vloeien waardoor we verloren van OHL uit Leuven met 3-0 en tenslotte de laatste wedstrijd tegen HZVV ook nog met 3-0 werd verloren. De 8e plaats was het resultaat. Niet onverdienstelijk in een veld van 20 ploegen maar wel een met een beetje nare nasmaak van de tweede dag.

De competitieve competitie; de plaatsingswedstrijden.

Vitesse ‘63 Old Stars die in deze competitie uitkwamen hadden duidelijk veel minder last van de zware avond in Preston Palace en hadden zich duidelijk laten inspireren door het Nederlands elftal.
De eerste wedstrijd was tegen de Walking Bears uit België. De combinaties liepen bij Vitesse steeds beter. We konden niet wisselen maar dat heeft wel als voordeel dat je elkaar wel steeds beter weet te vinden. We waren ook wat doelgerichter dan de dag er voor en voetbalden mooi vanuit een gesloten verdediging. Uiteindelijk stond er 3-0 voor ons op het scorebord. De volgende wedstrijd was tegen Just4Fun oftewel KRC Genk uit België. Die wisten we met 2-1 aan onze zegekar te binden en in de laatste wedstrijd tegen Rohda Raalte werd het 4-3 voor ons. In deze wedstrijden werd door ons bij vlagen heel mooi en goed verzorgd Walking Football gespeeld. Onze overwinning in de poule betekende dat we gingen spelen om plaats 9-12.
Daar kwamen we onze oude vrienden/vijanden van Twenterand 1 weer tegen. De andere kant van slechts 6 spelers en niet kunnen wisselen werd nu ook duidelijk. Zeker in combinatie met weer een lange lunch waar we gewoon echt niet tegen kunnen. Kortom we kregen van Twenterand deze keer met 4-1 klop!!!! En verdiend want ze waren gewoon beter. We hebben voor onze laatste wedstrijd nog even de koppen bij elkaar gestoken. We wilden met een overwinning afscheid nemen van het toernooi maar Chesterfield uit Engeland is in Almelo altijd lastig. Dat we vochten als leeuwen (overigens evenals de Engelsen) bleek wel uit het feit dat de teams de wedstrijd eindigden met een man minder. Door wat schermutselingen werd de gele (=2 minuten tijdstraf) kaart getrokken. Uiteindelijk was de uitslag 2-2 maar doordat wij de strafschoppen beter namen wonnen we. Daarmee werden we 11e en in een dergelijk zwaar veld van 20 ploegen absoluut een goed resultaat.

Afsluiting

Vitesse ’63 Old Stars kan terugkijken op een mooi toernooi in Almelo. Goed gespeeld en we hebben een goede indruk achter gelaten met vaak mooi en verzorgd Walking Football. Dit was ons laatste toernooi van dit seizoen. We gaan nu de zomerstop in hetgeen betekent dat we lekker ontspannen door blijven voetballen met HZVV in Hoogeveen.
Traditiegetrouw hebben we het toernooi nog even geëvalueerd in Het Vergulde Ros!!

acc42019

Laatst aangepast op woensdag, 12 juni 2019 21:49